انواع کشمش در ایران از قدیم الایام تهیه و تولید می ­شود. اگر چه هنوز روش سنتی و طبیعی پروسه خشک شدن ارقام انگور در بسیاری از مناطق انگور خیز کشور ادامه دارد. اما در برخی مناطق هم استفاده از خشک کن های گازی و برقی و البته خورشیدی هم به چشم می خورد. اما بطور یقین حجم کمتری از تولید را شامل می ­شود. روش تیزاب دهی ارقام انگور از دیرباز در کشورمان برای تولید انواع کشمش مرسوم و رایج است. در زمانهای قدیم در واقع به جای استفاده از تیزاب امروزی از محلول شغار( سنگ شغار) استفاده میشد. همان تاثیر را بر سطح پوسته حبه می­گذاشت تا میوه انگور زودتر آب و رطوبتش از بین برود و به کشمش مبدل شود. کشمش تیزابی چیست؟ در ادامه این مقاله جواب این سوال و همچنین موارد دیگر را مطالعه فرمایید.

مشتری عزیز و گرامی؛ درصورت تمایل فرم مربوط به تخفیف لجستیک حمل و نقل، در بخش تماس با ما را تکمیل فرمایید
کشمش_تیزابی_خراسان
کشمش تیزابی خراسان
دیگران هم این مطلب را خوانده اند: فروش ویژه کشمش عمده سلطانی

کشمش تیزابی یا سلطانی چیست؟

همانطور که می­دانید کشورمان ایران یکی از بزرگترین تولید کنندگان انواع کشمش و مویز در جهان می­ باشد. بعد از کشور ایالات متحده و کشور همسایه مان ترکیه رتبه سوم جهان را در زمینه صادرات از آن خود نموده است. در زمانهای نه چندان دور تهیه کشمش بصورت سنتی و ارگانیک انجام می­ گرفت. بدین صورت که انگور های کاملا رسیده را بعد از چیدن در مقابل نور مستقیم  خورشید پهن می ­نمودند. بعد از حدود 4 الی 5 هفته، انگورها کم کم خشک و تبدیل به کشمش می ­شدند. البته ناگفته نماند که در هر منطقه با توجه به شرایط اقلیمی آن، مدت زمان خشک شدن انگور متفاوت می ­نمود.

روش دیگری که برای خشک نمودن انگور استفاده می­شد آونگ  نمودن انگورها بوسیله نخ از سقف بود. فرایند تهیه کشمش در این روش مدت زمان بیشتری طلب می ­کرد. گاها بمدت دو ماه در زیرزمین خانه ها و یا انباری ها و مکانهای مسقف که هوا در جریان بود بدست می ­آمد.

خشک نمودن انواع انگور در این دو روش گفته شده زمانبر و از جهاتی مقرون به صرفه نمی ­باشد. ناگفته نماند در این دو روش مواد مغذی کشمش کاملا حفظ می­ شود. در روش آفتاب خشک، کشمش ها رطوبت زیادی از دست داده و کاملا خشک می ­شوند و این موضوع بازهم توجیه اقتصادی ندارد. چرا که وزن کلی کشمش های تولید شده در روش آفتاب خشک کم است. جوابگوی زحمات و هزینه های تاک دار و باغ دار نیست. از این رو امروزه از مواد افزودنی قلیایی با نام تیزاب در فرایند تولید انواع انگور به کشمش استفاده می ­نمایند. کشمش بدست آمده بدین روش را کشمش تیزابی یا سلطانی می ­نامند.

کشمش_تیزابی_ملایر
کشمش تیزابی ملایر
بیشتر بخوانید: عرضه مستقیم کشمش خرمایی ملایر

تولید کشمش باظاهری جذاب تر

تولید کشمش با ظاهری جذاب تر مستلزم روشهای جدیدتری است. از آنجا که حبه های انگور بایستی رطوبت و آب اضافی خود را از دست بدهند تا تبدیل به میوه خشک کشمش شوند به صورت سنتی و طبیعی زمان زیادی نیاز است. این زمان زیاد باعث بروز مشکلات و پیامدهایی می­ گردد. ازجمله مهمترین آن پوسیدگی و کپک زدگی و خرابی کشمش هاست. از طرفی فرایند کشمش ها ظاهر آن را هم تحت تاثیر قرار می­ دهد.

در مرحله و روش تیزابی که به آن روش استرالیایی هم می­ گویند چون در استرالیا رایج است. مدت زمان فرایند خشک شدن انگورها و تبدیل آن به کشمش بوسیله تیزاب از 4الی 5 هفته تقلیل می ­یابد. علاوه براین دارای ظاهری زیباتر و مشتری پسند است. افزودنی قلیایی همچون تیزاب در اصل به منظور جلوگیری از فساد و ماندگاری بیشتر و مراقبت کشمش بکار گرفته می­ شود.

تیزاب چه نقشی در تولید کشمش دارد؟

درخصوص جواب به این سوال که تیزاب چه نقشی در تولید انواع کشمش دارد. همانطور که پیشتر عنوان نمودیم تاک داران و باغ داران به جهت تسریع در عمل فرآوری تولید این خشکبار مفید و سودمند به استفاده از تیزاب ترغیب می ­شوند. از طرفی به جهت جلوگیری و کاهش ضایعات انگور و کشمش، آن را بکار می­ برند. علاوه بر کاهش زمان تولید در مرحله آخر به جهت ضدعفونی کردن کشمش نیز کاربردی است. به یک بیان دیگر می ­شود عنوان نمود که محلول قلیایی تیزاب (روغن سبزه ،آّب،کربنات پتاسیم) به عنوان یک کاتالیزری است که مرحله تبخیر را تسریع می ­کند.

در گذشته های نه چندان دور پیشینیان ما از ماده ای به نام شغار (نوعی گیاه) بجای تیزاب امروزی استفاده می ­کردند. در حقیقت آب سنگ شغار وظیفه تیزاب شیمیایی را به صورت طبیعی به عهده داشت و مانع فساد و کپک زدگی انگور ها می­ شد. مسلما روش محلول شغار روش کاملا ارگانیک و طبیعی و سالم است.

چگونگی تهیه شغار برای تولید کشمش

درخصوص چگونگی تهیه شغار برای تولید کشمش می ­شود عنوان نمود که در حقیقت سنگ شغار نوعی گیاه به نام اشنان می­ باشد. به احتمال زیاد شما این گیاه را بارها از نزدیک دیده اید. این گیاه در اکثر بیابان های کشورمان دیده می ­شود. از سوزاندن برگها و ساقه این گیاه شیره ای سیاه رنگ بدست می­ آید. به شکل منجمد آن سنگ شغار گفته می­ شود. در قدیم بجای تیزاب امروزی برای جلوگیری از فساد انگور در فرایند تولید کشمش از آن استفاده میشد. البته برای خشک کردن میوه های دیگر هم کاربرد داشت. خاصیت شغار همچون تیزاب کنونی قلیایی است.

کشمش تیزابی چه ویژگی هایی دارد؟

کشمش های تیزابی که در فرایند تولید آنها از مواد افزودنی تیزاب استفاده می­ شود، علاوه بر دارا بودن رنگ روشن تر و نیز خوش آب و رنگ وسطح روغنی تر دارند. این محلول قلیایی از تیره شدن سطح روی کشمش ها نیز جلوگیری بعمل می­ آ­ورد. ازآنجا که انگور در موقع خشک شدن آب و رطوبت زیادی از دست نمی­ دهد دانه های کشمش درشت تر می­ شوند.

دانستن این نکته خالی از لطف نمی ­باشد و آن اینکه در تولیدات محصولات خشکبار بصورت تیزابی رعایت استاندارد های استفاده از این روش بسیار مهم است. کشمش های تیزابی استان قزوین، استان همدان و استان خراسان از جمله محصولاتی هستند که این استانداردها را دارند و در این خصوص شهرت جهانی دارند.

کشمش تیزابی
کشمش تیزابی اعلا
این مطلب را از دست ندهید: مرکز عرضه کشمش صادراتی

روش تولید کشمش تیزابی یا سلطانی چیست؟

برای تولید کشمش تیزابی یا سلطانی به دو روش می­ توان اشاره نمود. انگورهای کاملا رسیده را جمع آوری نموده و سپس آنها را با سبد مخصوص وارد مخزن تیزاب می ­نمایند. به طوری که کاملا غوطه ور شوند. مدت زمان قرار گرفتن در محلول تیزاب 1دقیقه است. اما نبایستی از یک دقیقه بیشتر و از نیم دقیقه کمتر در مخزن قرار گیرد.

روش دوم اسپری کردن تیزاب بروی انگورها است. بعد از مرحله تیزاب زنی، انگورها را از سقف کشمش خانه آویزان می کنند. در بعضی مناطق انگورها را روی سکوهای بتنی و یا سطح خاکی زمین و در مقابل نور مستقیم آفتاب خشک می­نمایند. از معایب روش آفتاب خشک، در بعضی مناطق کمبود فضا و مکان به جهت پهن کردن انگورها هست که یک مشکل می­ باشد. استفاده از تیزاب تولید بیشتر در زمان کمتر و ظاهری زیباتر و جذاب تر به محصول نهایی می­بخشد.

جهت کسب اطلاعات بیشتر و خرید فروش، صادرات واردات این محصول و فرآورده های آن باشماره های ذیل تماس حاصل فرمایید. درصورت تمایل در واتس اپ پیام ارسال نمایید. همکاران ما در کوتاهترین زمان ممکن خدمت شما مشتریان و بازرگانان عزیز تماس می­گیرند.

 

مهدی خان زاده
09126145643
021-91309504
danobtrade@gmail.com

 

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دو × دو =