همانطور که می دانیم کشورمان پس از ایالات متحده امریکا و نیز پس از همسایه غربی ما کشور ترکیه در جایگاه هشتم تولید انگور در جهان قرار دارد. طریقه تهیه سنتی شیره انگور و سرکه کشمش را تا انتهای این نوشته بخوانید. علاوه بر تهیه کشمش که مقادیر زیادی از  مصرف انگورها را به خود اختصاص می دهد. از ارقام مختلف انگور برای تهیه مواد خوراکی دیگر نیز استفاده می شود مانند شیره انگور، آبمیوه، سرکه انگور، مربای انگور و غیره.

از قدیم الایام انگورها را برای مصارف خوراکی و تهیه کشمش و البته تهیه شیره سنتی یا همان دوشاب مورد استفاده قرار می دادند. امروزه با روش های جدید از همین انگور در موارد صنعتی، بهداشتی و آرایشی نیز بهره می برند. ما در این مقاله سعی داریم نکات مهمی را نیز در خصوص تهیه شیره سنتی و طرز تشخیص شیره اصل از قلابی یا فیک برای شما عزیزان بازگو نمائیم.

در کشورمان ایران حدود صد نوع رقم انگور کشت می شود. البته این موضوع باعث نشده که از تمامی ارقام برای تهیه شیره یا همان دوشاب استفاده شود. به زبان دیگر هر نوع انگور برای مصرف و تولید شیره مناسب نیست. در ادامه با ما همراه شوید تا در خصوص بهترین نوع انگور برای تهیه شیره سنتی یا صنعتی آشنا شوید.

 

مشتری عزیز و گرامی؛ درصورت تمایل فرم مربوط به تخفیف لجستیک حمل و نقل، در بخش تماس با ما را تکمیل فرمایید.

 

چه ارقامی برای تهیه شیره انگور مناسب می باشند؟

شاید در یک نگاه افرادی بگویند که می توان از هر رقم انگوری شیره تهیه نمود. اما بایستی کیفیت محصول نهایی که همان شیره است را نیز در نظر گرفت. در کشورمان در مناطق مختلفی واریته انگورهای خاص به این منظور به کار گرفته می شود. برای مثال:

  • در استان گیلان با نام گاش انگور
  • دیو انگور در استان مازندران
  • در استان اردبیل انگور عسگری
  • در تبریز و حومه آن انگورهای فخری و گزنه ای و استان همدان

نکته: به طور کلی انگورهایی که دانه دار می باشند و درشت هستند و البته دارای بریکس بالا (شیرینی) باشند. از طرفی در موقع رشد کمتر آب خورده باشند جهت تهیه شیره بسیار مناسب  هستند.

پخت شیره

 

تهیه سنتی شیره انگور (دوشاب)

نیاز است که قبل از تهیه شیره و استفاده از انگورها آنها را شستشو دهیم و حتی حبه های فاسد و خراب را از خوشه ها جدا کنیم. سپس در مرحله بعد آنها را له می کنیم.  این کار بوسیله دستگاه مخصوص نیز می تواند انجام می گیرد. در واقع به این صورت که وقتی خوشه ها را در دستگاه می اندازیم آب انگور از یک طرف دستگاه خارج شده و تفاله در قسمت پایین جمع می شود.

 

استفاده از خاک مخصوص تهیه شیره انگور

 مرحله بعد اضافه کردن خاک سفید است این خاک را می توان از عطاری ها تهیه نمود که دارای ترکیب بالای املاح معدنی نیز است. در واقع این خاک در روستاهای اطراف ملایر استان همدان به مقادیر زیاد یافت می شود. این خاک را روی حرارت بخاری و یا در حرارت و گرمای نور خورشید قرار می دهند.بعد از حرارت دهی آن را با آب انگور تهیه شده مخلوط می کنند. علت حرارت دادن آن هم به این خاطر است که باعث می شود در موقع مخلوط شدن خاک سفید با آب انگور گل آلود نشود.

 

دیگران هم این مطلب را خوانده اند: ارزش غذایی انگور و کشمش

 

مزیت استفاده از خاک سفید

یکی از مزایای مخلوط نمودن خاک سفید با آب انگور این است که آب انگور در موقع جوش خوردن ترش نشود و به عبارت دیگر الکلی نگردد. آب انگوری که به آن خاک سفید اضافه شده است را به مدت 24 ساعت نگهداری می کنند. سپس به وسیله پارچه های مخصوص که به آنها متقال گفته می شود صاف می شود. سپس بعد از گذشت دو ساعت آن را می جوشانند.

افراد محلی بر این باورند که اگر آب انگور جدا شده از خاک سفید را از اول در ظرف های بزرگ (رویی) بریزند و بجوشانند باعث می شود آب انگور زودتر قوام بیاید و کشدار شود. البته رنگ آن قهوه ای روشن و شفاف خواهد شد. متقابلا اگر آب انگور را که از خاک سفید جدا شده است را در ظروف مسی بجوشانند زمان بیشتری طول می کشد تا قوام بیاید. در نتیجه جوشیدن زیاد آن را تیره رنگ تر می کند و محصول نهایی هم سفت تر خواهد شد.

نکات:

  1. شیره انگور اردبیل شل تر و به لحاظ رنگ تیره تر از شیره انگور همدان است.
  2. شیره انگور شهر ملایر سفت و به لحاظ رنگ قهوه ای خیلی روشن است.
  3. شیره انگور همدان شل تر، شیرین تر و به لحاظ رنگ از شیره ملایر پررنگ تر است.
  4. شیره خرما هم که به رنگ قهوه ای سوخته است عمدتا از شیره انگور اردبیل شل تر است.

 

سرکه انگور قرمز
سرکه انگور قرمز

روش تهیه سرکه کشمش

مواد لازم:

  1. کشمش 8 کیلو
  2. آب 16 لیتر
  3. سرکه 1 لیتر

کشمش ها را پس از پاک نمودن از مواد زاید در خمره ریخته و درب آن را محکم می بندیم. البته قبل از آن  مقدار ذکر شده آب و سرکه را به کشمش ها اضافه می نماییم. خمره را در جای گرم قرار می دهیم تا بعد از چهل روز الی سه ماه ترش شود.

 

استفاده از پسماند های انگور

سالانه میلیون ها دلار ارز جهت واردات موادی مانند خوراک دام و طیور و مواد مکمل آن و انواع پروتیین های مصرفی انسان و انواع مواد شیمیایی و اسانس ها شامل پکتین، الکل ها، فورفورال برای مصارف بهداشتی و نیز صنایع غذایی اختصاص می یابد. همچنین انواع کاغذ و خمیر آن از کشورمان خارج می شود که این روند هر ساله سیر صعودی به خود می گیرد در حالی که حجم دور ریز ضایعات کشاورزی ما قابل تامل می باشد.

 این موضوع زمانی اهمیت خود را نشان می دهد که بدانیم ضایعات و پسماند های مزارع و باغات در دیگر کشورها منبع اصلی تامین مواد مذکور برای صادرات به ایران و کشور های مشابه است. بسیاری از کشور های پیشرفته و در حال توسعه ارزش بالاتری را برای آنها قایل هستند و در برخی موارد حتی از محصول اصلی نیز با ارزش تر است.

 بر اساس آمار های موجود در کشور تقریبا نیمی از محصولات باغی ما بدون اینکه به مصرف برسد در مراحل مختلف از بین می رود. باید بپذیریم صنایع تبدیلی ما متاسفانه به آن حد از رشد نرسیده که بتواند از تمامی اجزای یک محصول کشاورزی بهره کافی و وافی ببرد.

 

کشمش ضایعاتی
کشمش ضایعاتی ملایر

 

*آرزوی ما موفقیت همیشگی شما عزیزان میباشد*

 

جهت کسب اطلاعات بیشتر و خرید فروش، صادرات واردات انواع کشمش و مویز با شماره های ذیل تماس حاصل فرمایید. درصورت تمایل در واتس اپ پیام ارسال نمایید. کارشناسان ما در کوتاهترین زمان ممکن خدمت شما مشتریان و بازرگانان عزیز تماس می­گیرند.
مهدی خان زاده
09126145643
021-91309504
danobtrade@gmail.com

 

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دو × 3 =